AFGEWEZEN! - Michael Leendertse
Iedere schrijver kent het: die ene mail, dat telefoontje, die meeting waar je vol goede moed in ging — en vol zelftwijfel weer uit kwam. In ‘Afgewezen’ blikken Nederlandse scenaristen terug op hun pijnlijkste afwijzing. Deze week: Michael Leendertse.
Wat was je grootste afwijzing ooit?
Het was 2008. Net afgestudeerd aan de filmacademie, nog nat achter de oren, stapten ene Willem Bosch en ik samen uit een bus, vlak voor de Endemol Studio’s in Aalsmeer. Onder leiding van Peter Römer en zijn rechterhand Lex Passchier (toen nog niet beroemd als schrijver van Oogappels en stem van SpongeBob) mochten we een paar afleveringen schrijven voor hun mysterieuze nieuwe politieserie “Moordwijf”...
De gangen van de Endemol Studio’s hingen vol portretten van de grote der aarde: Henny Huisman, André van Duin, Ron Brandsteder (rip). In Peters kantoor stond een levensgrote kartonnen Katja Schuurman: zij zou “Fenna” gaan spelen, een getraumatiseerd Friesche rechercheur die nog steeds gesprekken voerde met haar vermoorde partner, Rifka Lodeizen.
In de maanden daarna veranderde het plan: het bovennatuurlijke ging eruit, Katja werd ingeruild voor Wendy van Dijk en de titel veranderde in Moordvrouw. Maar Willem en ik schreven stug door, vastberaden het genre nieuw leven in te blazen met pareltjes als De Tjeuker Twist — een vete tussen twee vissersdorpen aan het Tjeukemeer — en Vrije Val — waarin het vermoorde lichaam van aan parachutist zonder chute landt op de tafeltjes van een bomvol terras middenin Leeuwarden.
Binnen budget was het allemaal niet natuurlijk, maar wie kijkt er naar budget als je geschiedenis schrijft. Toen ik hoorde dat de serie groen licht had en prime time op RTL4 zou komen, fietste ik euforisch het Amsterdamse Bos in, parkeerde op dat immense grasveld en brulde het eruit. Ik belde mijn hele familie af: nog geen jaar na mijn afstuderen en nu al doorgebroken als schrijver van de beste politieserie sinds Baantjer.
En toen werd Wendy van Dijk zwanger. De serie ging voor onbepaalde tijd in de ijskast. Onze veel te dure scripts waren opeens wél een probleem en we werden vriendelijk bedankt. We stonden weer met lege handen.
Waar ging het project over en waarom betekende het zoveel voor je?
Het was onze eerste échte klus na de filmacademie. Serieus geld, echte deadlines, en Peter Römer was natuurlijk dé man achter Baantjer. Dit voelde als ons officiële entree in de televisiewereld — we waren ervan overtuigd dat we de politieserie opnieuw zouden uitvinden. Of in ieder geval Wendy van Dijk zouden gaan ontmoetten.
Hoe verwerkte je het?
Volgens de overlevering (ik ontken alles) hebben Willem en ik onszelf onder de tafel gedronken in café Batavia. Dat café recht tegenover centraal was daarna nog jaren onze stamkroeg, voor het verwerken van zowel afwijzingen als successen.
Met de kennis van nu: hadden ze een punt, of zijn het nog steeds walgelijke idioten?
Ach, onze ideeën waren niet bepaald RTL-budgetproof. Maar nog steeds eeuwig zonde dat Nederland nooit heeft kunnen genieten van die epische vissersveldslag op het Tjeukemeer of de regen van XTC pillen die samen met dat lijk uit de lucht kwamen storten. Dus: deels terechte zorgen, deels tragische cultuurarmoede.
Wat is de ene zin feedback die je nooit bent vergeten (en waarom)?
“Kunnen jullie die veldslag op het water misschien terugbrengen naar een gevecht in een café?” Omdat ik toen leerde dat gevechten in cafés alsnog veel te duur kunnen zijn.
En… hoe ging het daarna verder met jou en dit project?
Nou, niet dus. Moordvrouw werd een jaar later alsnog gemaakt, zonder ons. Maar een maand na ons dronken afscheid in Batavia belde Paul Jan Nelissen of we Feuten wilden schrijven. Dat werd de echte kickstart van onze carrières - gelukkig helemaal binnen budget.
Michael Leendertse creëerde en schreef de veelgeprezen dramaserie RAMPVLUCHT (2022). Deze serie won het Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Serie en werd verkocht aan Canal+ in Frankrijk, Disney+ in België en omroepen in Australië, Duitsland, Spanje en Portugal. Michael was medeoprichter van de writers' room WINCHESTER MCFLY en schreef mee aan series als SMERIS (2014), VLIEGENDE HOLLANDERS (2020), de eerste Nederlandse Netflix Original ARES (2020) en de bioscoopfilm BANKIER VAN HET VERZET (2019), die genomineerd werd voor het Palm Springs International Film Festival.
Ook schreef hij eerder de serie FEUTEN en meerdere afleveringen van de serie VAN GOD LOS. Vorig jaar regisseerde Michael mede de documentaire DE RESTAURANTMOORD (KRO-NCRV) en momenteel schrijft hij de historische NPO-dramaserie KONING VAN DE WALLEN (VPRO) over de opkomst en ondergang van een familie-imperium in de beroemdste wijk van Nederland.